Младежка мрежа от театрално-дискусионни клубове

„Граждани на Европа“ 2

С подкрепата на Тръст за гражданско общество в ЦИЕ

Къде?

В градовете Златоград, Гоце Делчев, Благоевград, Велико Търново, Горна Оряховица, Търговище, София

 

Кога?

1 aприл, 2008 – 30 юни, 2009

 

Какво?

Целта на втората фаза на проекта е разширяване на изградената мрежа и създаване на  потенциал за устойчивост. От една страна бе увеличен броят на клубовете,  а от друга – бяха задълбочени знанията и уменията на някои от първите участници във форума, така че в бъдеще те самите да бъдат обучители по форум театър, способни да подготвят нови участници за клубове.

 

Дейности:

    Тренинг на 42 младежи за обучители на свои връстници по форум театър

    Изграждане на нови младежки театрално-дискусионни клуба във всеки от градовете с прякото съдействие на обучените доброволци

    Създаване и представяне на театрални представления по най-вълнуващите местната младеж проблеми, мотивираща я за активно участие в разрешаването им

19те театрaлно-дискусионни клуба имат повече от 150 представления пред повече от 8 000 младежи в родните им места и из цялата страна. Те правят уеб сайтове. Печат информационни материали. Печелят много фенове. Тяхната работа е популяризирана от местните медии. Те получават предложения за включване в проектите на други неправителствени организации.

 

 

 
На 26, 27, 28 юни, 2009 г., всички младежки клубове се събраха в София за второто издание на „Агора“ – фестивал за младежки социални театър. 250 момчета и момичета се включиха в заключителния етап на проекта. На сцената на „Славянска беседа“  в центъра на София на млади актьори, на възраст от 13 до 25, изнесоха 19  форум театрални представления, създадени на базата на реални, преживяни истории. Те насърчаваха аудиторията да бъде участник в шоуто и да се присъедини с идеи за решаване на проблемите на сцената. А проблемите са много: липса на комуникация с родителите, домашно насилие, агресията в училище, социалното безразличие, екология, корупция …  Откритостта в начина, по който младите хора споделят и обсъждат своите проблеми завладява публиката. Елате и вижте, и ако решите – го изиграйте! Форум театър дава на публиката уникалния шанс да изпробват различни модели на поведение в една безопасна среда. Младите хора се научават да бъдат социално активни и да отстояват своите убеждения в реалистични ситуации.

 

 

 

МЕДИИТЕ:

Ярост и адреналин между шамарите

Младежи разрешават конфликти като на игра

От 26-ти до 28-ми юни над 150 младежи от цяла България ще се съберат в София, за да вземат участие във втория национален фестивал на социалния театър “АГОРА”. Фестивалът ще бъде истински арт-маратон, тъй като в рамките на 3 дни на сцената на читалище “Славянска Беседа” в столицата ще бъдат показани цели деветнайсет форум театрални представления. Младежите, на възраст от 13 до 25 години, ще търсят с помощта на публиката алтернативни начини за разрешаване на ежедневните си проблеми. Домашното насилие, агресията в училище, екологията и човешките взаимоотношения са едни от най-често срещаните теми, разработени в представления по истински случки, преживени от участниците в театрално-дискусионните групи. “Ярост”, “Адреналин” и “Между шамарите” са заглавията на три от деветнайсетте спектакъла, които ще представят младите българи от София, Благоевград, Гоце Делчев, Горна Оряховица, Велико Търново, Търговище и Златоград.

Младежки театрално-дискусионни клубове в България

 

cvete

Фестивалът АГОРА е заключителната дейност от втората фаза на проекта “Граждани на Европа“,
реализиран от театър “Цвете” и финансиран от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. По този проект екипът на театър “Цвете” обучи над 40 младежки лидери, които да популяризират техниките на форум театъра и да създадат нови театрално-дискусионни клубове в своите градове. Поради благородното и позитивно влияние, което този тип социален театър оказва върху публиката и участниците в него, ръководителката на проекта Цвете Янева беше отличена с
награда за Вдъхновяващ лидер на церемонията по връчването на първите в България награди за личностно развитие “Същност”, която се състоя на 14-ти юни в Модерен Театър в София.

Вторият фестивал на младежкия социален театър “АГОРА” ще бъде открит на 26-ти юни с пресконференция и кръгла маса с начало 14:00 в залата на читалище “Славянска Беседа” на ул. Г.С. Раковски 127.

Изтеглете програма на фестивал “АГОРА”

Благодарим на Венци Ненков и Омай.ТВ
за предоставената информация