Кои Сме Ние

Театрално-социалната формация „Театър Цвете“

Сдружение с нестопанска цел „Театър Цвете“ е основан през 1993 от възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, София – катедра Куклен театър. На 13 април, 1999 е регистрирана като сдружение с нестопанска цел по закона за лицата и семейството. През 2013 сдружението се пререгистрира по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в извършващо дейност в обществена полза.

Актьорите работят и ЗА и СЪС деца и младежи и тяхното обкръжение за създаване на предпоставки за бъдещото им позитивно включване в социалния живот, независимо от техния произход и възможности:

– за развитие на личностния им потенциал и изграждане на стойностна ценностна система;
– за превенция от участие в актове на насилие, етническа нетолерантност, болести предавани по полов път, човешки трафик, наркотици;
– за приобщаване на подрастващи в неравностойно социално положение: от малцинствени етнически групи, лишени от родителски грижи, бездомни, с физически и интелектуални проблеми, с девиантно поведение, отпаднали от училище, жертви на насилие и военни конфликти;
– за включването им в младежка мрежа за провеждане на неформално гражданско образование на връстници от връстници по Конвенцията за правата на детето.

Прилагайки иновативни за страната ни театър- и драма-техники, актьорите провеждат неформално гражданско образование сред подрастващите. Публиката не е само зрител, а и участник в интерактивни представления. В работните сесии учениците се учат чрез преживяване, а не чрез заучаване, как да се справят с житейските проблеми.

За да спомогне за успешното въвеждане в социалния живот на млади хора от изолирани общности, екипът работи за разчупване на стериотипи в отношението на обществото кьм тях. Организира публично представяне на театрални спектакли, в коите те участват, съвместно с други техни връстници.

Провежда национални и международни тренинги и обмяна на опит за приложението на драма- и театър техники в социалната работа за възпитатели, актьори, социални работници, младежи – доброволци (Балканите, Западна Европа, САЩ). Търси сътрудничество с родители, държавни и общински институции, неправителствени организации, мас медии.

Носител на международни награди.

Член на Международната Асоциация за Драма/Театър в Образованието IDEA, Националната мрежа за децата, Световната асоциация на куклените театри UNIMA, Асоциацията на българските куклените театри АКТ, Асоциация за Педагогическа и Социална помощ на деца ФИЦЕ – България и Националния Алианс за социална отговорност.

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!