Аз, вместо Ти

Театрално-социалната формация „Театър Цвете“

Стартираме проект „АЗ, ВМЕСТО ТИ„, получил финансова подкрепа от Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2022 година на Министерството на младежта и спорта. В него ще се включат младежи от село Бистрица, община Дупница, град Перник, Ямбол, Златоград, Чепеларе, Кърджали, Златарица и Гоце Делчев.

Проектът има за цел предотвратяването на употребата и разпространението на наркотични вещества. Ще бъде реализиран от 15.07 до 31.10.2022г.

Всеки един от нас от собствен опит знае, че много по-лесно намираш изход от проблемна ситуация, когато не ти си жертвата в нея. Оглеждаш обективно детайлите, преценяваш възможностите и съветваш: “ Ако аз бях на твое място…“

И ето, сега инициираме проект „Аз, вместо ти„, за да дадем възможност на младите хора да погледнат отстрани тежкия проблем „наркозависимост“ и влизайки в ролята на неговата жертва, да потърсят изход. Ще им представим нашия форум театрален спектакъл „Цветни сенки„.

Емоционалното въздействие, което театралното изкуство оказва на зрителите, провокира у тях емпатия към жертвата на представената ситуация и те влизат в нейната роля, за да предложат промяна в поведението й, която да разреши проблема. Форум театърът /ФТ/ дава на зрителите изключителната възможност в безопасна среда да проверят ефективността на предлаганата от тях стратегия. Действията на зрителя-актьор предизвикват реакция ог страна на останалите герои и провеждащия интервенцията зрител понася последиците от своите действия. Доказано е, че няма по-ефективен и дълготраен резултат от този, получен чрез преживяване.

Влизайки в ролята на жертвата, дори със съзнанието, че са само участници в театрална игра, младите хора ще изпитат голямата безнадеждност на опитите за измъкване от капана на дрогата. Ще осъзнаят необходимостта от борба за недопускане на нови жертви в него. Някои от тях ще приемат поканата ни да се включат в провеждането на превенция на употребата на наркотични вещества сред своите връстници и ще станат участници в нашите обучения. Зрители на създадените по време на съвместната ни работа младежки представления ще станат поне 100-120 техни връстници и 30 отговорни за израстването им възрастни, които на свой ред ще бъдат алармирани за неотслабващото внимание, информираност и противодействие, които изисква проблемът с употребата и разпространението на наркотични вещества. Обсъждане на възможности за провеждане на такива мерки ще бъдат проведени на Кръглите маси във включените градове, с които проектът ни ще завърши.

27.07.2022 - гр. Перник - кръгла маса и ФТ представление

С началото на проект „Аз, вместо ти“ ви казваме: Добре дошли в творческото пространство на Театър „Цвете“ и нашите партньори от Фондация „Пулс“.
Перник– кръгла маса и ФТ представление „Цветни сенки“
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта за 2022г дог.25-00-30/19.07.2022г

27.07.2022 - гр. Перник - онлайн излъчвания

Форум театралното представление „Цветни сенки“ , на тема Превенция на зависимост от наркотични вещества в център „У дома“ пред младежи от ДЮТ Мускетарите и Младежки клуб към Фондация Пулс от град Перник и осъществи две онлайн излъчвания за всички останали участниците в проект „Аз вместо ти“ на Театър „Цвете“ и Фондация „Пулс“ .

30.07. - 03.08.2022 - Първи тренинг

02.08.2022 - Представяне пред публика

10 младежки групи от 8 града в България се готвят в Чепеларе, за да представят форум театър на тема: „Превенция на различни форми на зависимости“ Забраняваме на децата си да ползват наркотици, те още по-силно ги желаят. Предлагаме им научна литература за вредата, която причиняват - с досада отместват четивото. Вдигаме им скандал - те прекъсват комуникациите помежду ни. Тогава какво? Отговорът е Форум Театър. ЗАПОВЯДАЙТЕ! НЕКА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ ЗА ЖИВОТА НА ДЕЦАТА СИ. ТЕАТЪРЪТ НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ДЕЦА ПОД 12 ГОДИНИ. В гр. Чепеларе на 02.08. и 06.08.2022г. от 17.00 часа в НЧ «Родопска искра 1880» ще се проведат форум театрални представления от младежи на тема: „Превенция на различни форми на зависимости“ – една изключително креативна форма за превантивно действие и въздействие върху подрастващото поколение чрез арт техники. На 02.08. /вторник/ ще участват младежи от възрастова група 15-19 години от с. Бистрица, община Дупница; гр. Ямбол – доброволци към община Ямбол във връзка с проблемите на зависимостите; гр. Златоград; гр.Кърджали – филиал на фондация „ПУЛС“ и гр.Гоце Делчев , които със своите форум театрални представления ще погледнат отстрани тежкият проблем „НАРКОЗАВИСИМОСТ“, влизайки в ролята на негова жертва. На 06.08./събота/ ще участват младежи от възрастова група 15-19 години от гр. Перник фондация „ПУЛС“, ЦПЛР ОДК гр. Перник, гр. Чепеларе - ученици в ПГТГСС «Н.Й.Вапцаров», гр. Златарица и гр. Златоград – ЦПЛР ОДК.

03-07.08.2022 - Втори тренинг

06.08.2022 Представяне пред публика

07.08.2022

🎯Завърши втория обучителен лагер по Проект „Аз, вместо Ти“.
Всяка раздяла е тъжна, но споменът за споделените, вдъхновяващи мигове заедно ще остане за дълго в сърцата ни! 💖

Сбогуванията не са краят. Те просто означават „липсваш ми, докато се срещнем отново“!

191

12.08.2022 - представяне на "Патова ситуация" в гр. Ямбол

Форум театралното представление „Патова ситуация“, с участието на младежите от град Ямбол с режисьор и водещ Екатерина Казакова от Театър „Цвете“ бе част от програмата организирана от Община Ямбол по случай Международния ден на младежта. Спектакъла бе представен в градския парк на 12.08 пред родители, връстници и доброволци към червения кръст.

Градският парк в Ямбол се превърна в сцена на събитията, организирани по повод 12 август – Международния ден на младежта. 🙌 В 19:30 часа започна дискусията на тема „Превенция от различни зависимости“, в която се включиха младежи от община Ямбол, участвали в проекта „Аз, вместо ти”, финансиран от Министерството на младежта и спорта, Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2022 г., изпълняван от актрисата Екатерина Казакова от Театър „Цвете“. С младежите дебатираха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, Емилия Кремъкова, председател на Постоянната комисия „Образование, спорт и младежки дейности” към Общински съвет – Ямбол, Теньо Боев от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Модератор на дискусията беше Павел Тодоров, секретар на Общински съвет по наркотични вещества към Община Ямбол.

25.09.2022 - представяне на "Еуфория" в с. Бистрица общ. Дупница

За пореден път залата беше тясна за публиката дошла да гледа представлението на младежите от театралния кръжок към читалището. Те представиха форум театър на тема: „Превенция на различни форми на зависимости“. Форум театърът е една изключително креативна форма за превантивно действие и въздействие върху подрастващото поколение чрез арт техники. Благодарение на професионализма и правилния подход на актьора и експерт на театър " Цвете" Мартин Ноев младежите се справиха блестящо. Публиката беше изключително впечатлена от сюжета и добрата игра на младите актьори. След постановката имаше дискусия с публиката относно различните форми на зависимост сред подрастващото поколение. И ролята на възрастните за тяхното предотвратяване.

29.09.2022 - представяне на "Повече няма" в гр. Чепеларе

Очакваме Ви на 29.09.2022г. от 18:00 в читалище „Родопска искра 1880“ гр.Чепеларе за да видите Форум Театрално младежко представление „Повече няма“.
Ще бъдете свидетели на една автентична семейна история, свързана с алкохолизъм и наркотици.. Надяваме се, да ви докоснем и да ви покажем, какво се случва след думите – Никога повече няма да го правя!

30.09.2022 - представяне на "Провалена мечта" в гр. Кърджали

Гледайте Форум театралното представление на младежите от гр. Кърджали: ,,Провалена мечта“ на 30.09.2022г от 14:00ч в залата на ЦПЛР-ОДК Кърджали.
Това е история за съперничество, за приятелството, като ценност и за това, колко е важен всеки избор, който правим в живота си.
Представлението разкрива предизвикателствата, които среща един млад, футболен талант по пътя към сбъдването на мечтите си.
Заповядайте да поговорим на тема ,,превенция на видовете зависимости сред младите хора“ на Кръгла маса, непосредствено след края на преставлението, на същото място.

ФОРУМ ТЕАТРАЛНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ "ПРОВАЛЕНА МЕЧТА" На 30 септември, ОДК беше домакин на театралното представление „Провалена мечта“, организирано от Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Проявата е част от проекта "Аз, вместо ти" на тема: "Превенция на различни форми на зависимости" на Театър "Цвете", в който младежи от различни училища на Кърджали взеха активно участие и преминаха през обучение в гр.Чепеларе. Резултат от това обучение и участието в проекта беше представянето на кърджалийска сцена на форум театралното представление „Провалена мечта“. Представлението разказва история за приятелство и съперничество, за изборите, пред които е изправен един млад човек. След самото представление всеки от публиката имаше възможността да поразсъждава върху характерите на героите и да представи своето виждане за развитието на различни моменти от сюжета. С провокацията да се постави човек на мястото на другия, се развива критичното мислене и емпатията у младите хора. В това се състои и смисъла на форум театъра. На премиерата присъства и самата Цвете Янева – ръководител на проект „Аз, вместо ти“ и на Театър „Цвете“, както и самите обучители на младежите.

01.10.2022 - представяне на "Под влияние" в гр. Златоград

Заповядайте на ПРЕМИЕРА „Под Влияние“.

Очакваме ви на 01.10.2022 , 13:00ч в малката зала на читалище „Просвета-1908“ гр. Златоград

АНТИМОВЦИ-АРТИСТИ в проведения днес на голямата сцена на читалище "Просвета 1908" форум театър. Премиерата на двете форум театрални представления - "За първи път" и "Под влияние" предизвикаха истински вълнения у зрителите-ученици, родители и общественост. Представленията се осъществяват в рамките на проект „Аз, вместо ти”, благодарение на финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г. на Министерство на младежта и спорта. Представените наболели проблеми за разпространението на наркотични вещества сред младите хора бяха представени изключително артистично от Георги Миков, Николай Йорданов, Нена Христова, Михаела Белева, Елена Балушева, Даниела Стоянова, Йоана Даскалова, Венислав Караджов, Кристин Биджонова, Тони Биджонов, Симона Иванова и Кристиян Шопов. Тяхната изключителна дарба да пресъздадат темата, която самите те са създали като сценарий събуди у публиката размисли и останалите ученици и родители станаха активни участници във форума. Поздравления за ръководителите- Светлана Джамбазова и Даниела Сапунджиева от Център за подкрепа на личностното развитие и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Златоград. Поклон пред Сдружение „Театър Цвете“ и г-жа Цвете Янева, които работят ЗА и СЪС деца и младежи за създаване на предпоставки за бъдещото им позитивно включване в социалния живот. Бъдете здрави, млади творци! Съпреживяното е научено!

01.10.2022 - представяне на "За първи път" в гр. Златоград

Заповядайте на ПРЕМИЕРА „За първи път“.

Очакваме ви на 01.10.2022 , 13:00ч в малката зала на читалище „Просвета-1908“ гр. Златоград

11.10.2022 - представяне на "Черният лебед" в гр. Перник

Заповядайте на кръгла маса и премиерата на „Black swan“ (Черният лебед).

Очакваме ви на 11.10.2022, 12:00ч в конферентната зала на Основно училище „Св. Иван Рилски“, ул. „8-ми Maрт“ 231, гр. Перник. Непосредствено след това на същото място от 12:45 е началото на Форум-театралното представление „Black swan“ на ДЮТ „Мускетарите“.

„Black swan“ (Черният лебед) на момичетата от ДЮТ „Мускетарите“ с ръководител Ваня Михова. Понякога високата летва, която си поставяме за постигане на мечта има прекалено висока цена. Дали мълчанието и употребата на психoактивни вещества са спасението?

Финализиращо събитие на проект „Аз, вместо ти” в гр. Перник. Кръгла маса и форум театрално представление „Black swan”, режисьор и жокер Екатерина Казакова. Участват младите актьори от ДЮТ „Мускетарите“ с худ. ръководител Ваня Михова

На 11.10 в ОУ „Св. Иван Рилски“ се проведе дискусионна кръгла маса с ученици, преподаватели, педагогически съветници и представители на местната власт по въпросите на превантивната работа срещу злоупотребата и разпространението на психоактиви вещества сред учениците. Представителите от Театър Цвете и Фондация Пулс разказаха за проекта „от, вместо ти“ и използваните в него методи.

Репортаж на ТВ Струма

11.10.2022 - представяне на "Отмъщението" и "Черният лебед" в гр. Перник

Заповядайте на представяне на „Черният лебед“. И премиера на „Отмъщението“

Очакваме ви на 14.10.2022 , 15:00ч пред „Дворец на културата“ гр. Перник

Проектът „АЗ, ВМЕСТО ТИ” на Театър „Цвете“ от София, в сътрудничество с Фондация „Пулс“ от гр. Перник, е насочен към превенция на младежите в ученическа възраст от злоупотреба с наркотични вещества. Двете организации използваха многогодишния си опит в социалната работа с млади хора за провеждането на тренинг по Форум театър, фокусиран върху темата за наркотиците, за ученици от осем града в България. По време на тренинга се създадоха десет представления, които ще се играят из цялата страна.

Две от тях са от Перник: „Отмъщението“ е история по истински случай, разработена от осем момичета и момчета работещи с Фондация „Пулс“. Какво става, когато ревността ни накара да посегнем към психоактивните вещества? Възможно ли е по друг начин да преодолеем чувството на отхвърленост?

Второто е „Black swan“ (Черният лебед) на момичетата от ДЮТ „Мускетарите“ с ръководител Ваня Михова. Понякога високата летва, която си поставяме за постигане на мечта има прекалено висока цена. Дали мълчанието и употребата на психoактивни вещества са спасението?

Отговорът ще търсим заедно във форум-театралното им представяне с водещи Явор Костов и Екатерина Казакова от Театър „Цвете“

Двете представления са част от програмата на Младежкия фестивал РестАрт, гр. Перник и ще можете да гледате и участвате в дискусията на 14.10.2022г. от 15.00 часа.

Представленията са интерактивни и ще провокират публиката към даване на предложения за промяна на негативния финал.

21.10.2022 - представяне на "Мишел" в гр. Златарица

Заповядайте на премиера на „Мишел“

Очакваме ви на 21.10.2022 , 17:00ч в читалище „Развитие 1885“ гр. Златарица

Форум театрално представление с ученици от СУ „СВ.св.Кирил и Методий“-гр. Златарица

Тя е в 10 клас и е добър ученик. Свири на пиано, а семейството и има възможности.Три месеца след поредния и рожден ден Мишел изчезва.
Заповядайте да станете свидетели на цялата история.

27.10.2022 - представяне на "За първи път" в гр. Гоце Делчев

Заповядайте на премиера на „За първи път“

Очакваме ви на 27.10.2022 от 13:30 в залата на ресторант „Орбел“ бул. Гоце Делчев 7 (в парка) гр. Гоце Делчев

Проект „Аз, вместо ти“ ., дог. № 25-00-30/19.07.2022 даде възможност на младите хора от с. Бистрица, община Дупница и градовете Перник, Ямбол, Златоград, Чепеларе, Кърджали, Златарица и Гоце Делчев да погледнат отстрани тежкия проблем „наркозависимост“ и влизайки в ролята на неговата жертва, да потърсят изход.

Емоционалното въздействие, което театралното изкуство оказва на зрителите, провокира у тях емпатия към жертвата на представената ситуация и те влизат в нейната роля, за да предложат промяна в поведението й, която да разреши проблема. Форум театърът /ФТ/ дава на зрителите изключителната възможност в безопасна среда да проверят ефективността на предлаганата от тях стратегия. Действията на зрителя-актьор предизвикват реакция ог страна на останалите герои и провеждащия интервенцията зрител понася последиците от своите действия. Доказано е, че няма по-ефективен и дълготраен резултат от този, получен чрез преживяване.

Влизайки в ролята на жертвата, дори със съзнанието, че са само участници в театрална игра, младите хора изпитаха голямата безнадеждност на опитите за измъкване от капана на дрогата. Осъзнаха необходимостта от борба за недопускане на нови жертви в него. Приеха поканата ни да се включат в провеждането на превенция на употребата на наркотични вещества сред своите връстници и със своите преставления, създадените по време на съвместната ни работа, алармираха над 500 зрители – младежи и отговорни за израстването им възрастни за необходимостта от неотслабващото внимание, информираност и противодействие, които изисква проблемът с употребата и разпространението на наркотични вещества. На заключителните Кръгли маси бяха обсъдени възможности за провеждане на такива мерки.

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!