Аз вместо Ти

Театрално-социалната формация „Театър Цвете“

Стартираме проект “АЗ, ВМЕСТО ТИ“, получил финансова подкрепа от Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2022 година на Министерството на младежта и спорта. В него ще се включат младежи от село Бистрица, община Дупница, град Перник, Ямбол, Златоград, Чепеларе, Кърджали, Златарица и Гоце Делчев.

Проектът има за цел предотвратяването на употребата и разпространението на наркотични вещества. Ще бъде реализиран от 15.07 до 31.10.2022г.

Всеки един от нас от собствен опит знае, че много по-лесно намираш изход от проблемна ситуация, когато не ти си жертвата в нея. Оглеждаш обективно детайлите, преценяваш възможностите и съветваш: ” Ако аз бях на твое място…”

И ето, сега инициираме проект “Аз, вместо ти“, за да дадем възможност на младите хора да погледнат отстрани тежкия проблем “наркозависимост” и влизайки в ролята на неговата жертва, да потърсят изход. Ще им представим нашия форум театрален спектакъл “Цветни сенки“.

Емоционалното въздействие, което театралното изкуство оказва на зрителите, провокира у тях емпатия към жертвата на представената ситуация и те влизат в нейната роля, за да предложат промяна в поведението й, която да разреши проблема. Форум театърът /ФТ/ дава на зрителите изключителната възможност в безопасна среда да проверят ефективността на предлаганата от тях стратегия. Действията на зрителя-актьор предизвикват реакция ог страна на останалите герои и провеждащия интервенцията зрител понася последиците от своите действия. Доказано е, че няма по-ефективен и дълготраен резултат от този, получен чрез преживяване.

Влизайки в ролята на жертвата, дори със съзнанието, че са само участници в театрална игра, младите хора ще изпитат голямата безнадеждност на опитите за измъкване от капана на дрогата. Ще осъзнаят необходимостта от борба за недопускане на нови жертви в него. Някои от тях ще приемат поканата ни да се включат в провеждането на превенция на употребата на наркотични вещества сред своите връстници и ще станат участници в нашите обучения. Зрители на създадените по време на съвместната ни работа младежки представления ще станат поне 100-120 техни връстници и 30 отговорни за израстването им възрастни, които на свой ред ще бъдат алармирани за неотслабващото внимание, информираност и противодействие, които изисква проблемът с употребата и разпространението на наркотични вещества. Обсъждане на възможности за провеждане на такива мерки ще бъдат проведени на Кръглите маси във включените градове, с които проектът ни ще завърши.

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!