По творби на български класици

Театрално-социалната формация „Театър Цвете“

Проектът предвижда да бъдат изнесени по две представления на два интерактивни образователни спектакли, разработени върху изучавания материал по
литература. „Око на художник, душа на поет“ представя четири кратки разказа на Елин Пелин, а „Бяла шамия, червен карамфил“ – три разказа на Йордан Йовков.
Магията на театъра прави зрителите съпричастни към случващото се на сцената и в дискусиите, в които
актьорите ги въвличат, те сами достигат до литературния анализ, изложен в учебника. Очакваме, че тези полезни за матурата и външното оценяване представления.

Проекта е част от Лятната програма на Календара на културните събития на Столична община и се реализира с нейната финансова подкрепа.

Два спектакъла по творби на български класици на Тeaтър „Цвете” гледайте в Лятната програма на Календара на културните събития на Столична община за 2022

БЕЗПЛАТНО в Кино „КАБАНА“ на 17 септември от 11:00 и от 17:00 „Око на художник, душа на поет“ по разкази на Елин Пелин.

На 18 септември от 11:00 и от 17:00 в Кино „КАБАНА“ – „Бяла шамия, червен карамфил“– по разказа на Йордан Йовков

И двата интерактивни образователни спектакли са разработени върху изучавания материал по литература. Магията на театъра прави зрителите съпричастни към случващото се на сцената и в дискусиите, в които актьорите ги въвличат, те сами достигат до литературния анализ, изложен в учебника. Очакваме, че тези полезни за матурата и външното оценяване представления ще привлекат многобройна младежка публика.

Спектакълът „Бяла шамия, червен карамфил“ представя разказите на Йордан Йовков „По жицата“, „Серафим“ и „Шибил“. Между отделните модули актьорите провеждат дискусии със зрителите и им помагат да достигат сами до заключенията, публикувани в критичната литература. Учениците имат възможност да влязат в жив разговор с героите, за да разберат мислите и чувствата, породили техните действия. Считаме, че представен така, материалът по литература ще бъде задълго запомнен дори от тези, без интерес към четивата и ще подпомогне успешното им представяне на изпитни сесии.

Спектакълът ще бъде представян, съобразно съществуващите здравно-епидемиологични изисквания

Спектакълът “Бяла шамия, червен карамфил” представя разказите на Йордан Йовков “По жицата”, “Серафим” и “Шибил”. Между отделните модули актьорите провеждат дискусии със зрителите и им помагат да достигат сами до заключенията, публикувани в критичната литература. Учениците имат възможност да влязат в жив разговор с героите, за да разберат мислите и чувствата, породили техните действия. Считаме, че представен така, материалът по литература ще бъде задълго запомнен дори от тези, без интерес към четивата и ще подпомогне успешното им представяне на изпитни сесии.
 • Сценарий и режисура

  Цвете Янева

 • Сценография

  Евгения Лачева

 • Участват

  Екатерина Казакова, Невена Денчева, Ивет Сотивора, Велислава Кирилова, Васил Спасов, Мартин Ноев и Георги Мавов

 • Осветление и звук

  Лари Проси

 • Продължителност

  70 минути

 • Подходящ за

  12-17 годишни

Спектакълът „Oко нa художник, душа на поет“ е изграден върху разказите „По жътва”, „Задушница”, „Косачи” и „На оня свят”, включени в учебната програма по литература в основен и среден етап на образование. Замислен е с цел да повиши интереса на учениците към творчеството на Елин Пелин, както и да помогне на тези, на които предстои матура. Изграден е на модулен принцип, като между разказите актьорите влизат в дискусия със зрителите, подпомагайки с въпросите си да осмислят посланието на автора и средствата, чрез които е постигнал това внушение.

 • Сценарий и режисура

  Цвете Янева

 • Сценография

  Екатерина Казакова

 • Кукломайстор

  Силвия Стоянова

 • Картинен декор

  Петя Георгиева

 • Участват

  Виолина Василева-Александрова, Екатерина Казакова, Ралица Стоянова, Георги Мавров, Мартин Ноев и Михаил Петров

 • Осветление и звук

  Лари Проси

 • Продължителност

  70 минути

 • Подходящ за

  12-17 годишни

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!