Дигитална война на насилието

Театрално-социалната формация „Театър Цвете“

Проектът се реализира с финансиране от Национален
фонд „Култура”
, програма „Публики”

Септември, 2020

Дигитална война на насилиетоТеатър „Цвете” започва реализирането на проект „Дигитална война на насилието” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Публики”. Проектът планира подготовката на дигитална версия на четири форум театрални спектакли от нашия репертоар и тяхното онлайн разпространение. Целта ни е да проучим интереса на заинтересованите страни в различни по многобройност населени места към такива онлайн
събития, за да подсигурим път до младежката аудитория в условията на COVID19 и форум театърът в дигиталното пространство да се наложи като успешна арт техника за превенции и защита от насилие и зависимости. След прожекциите ще се провежда онлайн дискусия със зрителите и техните предложения ще бъдат изпълнявани на живо от актьорите в студиото.

Октомври,2020
Bъзможност за участие в нашия проект:

Уважаеми госпожи и господа Директори,

Предлагаме на Вашето внимание пакет от интерактивни представления, предназначен за 10 -15 годишни ученици по важни за тях теми, подходящи за часа на класа и извънкласни занимания.

Поради епидемиологичната обстановка засега бихме могли да Ви гостуваме единствено онлайн, което е новост и за нас. Благодарение на финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“, успяхме да трансформираме спектаклите така, че да бъдат подходящи за тяхното представяне онлайн. Ще Ви бъдем благодарни, ако се включите в този експеримент и заедно с Вашите възпитаници бъдете наши виртуални зрители.

Форум театърът е театрална игра, в която на сцената се представя конфликтна ситуация, на която зрителите се приканват да предложат стратегия за разрешаване.

За нас е важно да получим получим попълнени кратки анкети за въздействието, което виртуалната ни среща е оказала върху учениците, както и Вашето лично мнение за цената, която бихме могли да получим за такъв тип продукция.

Представленията, които Ви предлагаме, сега безплатно, са:

  • “ПОВЕЧЕ НЯМА ДА МЕ ВИДИШ!” представя драматичен конфликт между дъщеря и майка. На базата на собствения им опит, младежите търсят пътища за облекчаване на отношенията дете – родител.
  • “КОМЕНТИРАЙ ТОВА!” е театрална игра, която има за цел да обостри вниманието на младите интернет потребители за личната отговорност, която всеки има, към опазването на чуждото лично пространство.
  • “АЗ И ТИ” е спектакъл за трепетите и радостите на първите любовни взаимоотношения! Но и волните или неволни грешки, които ги рушат. И накрая, младите хора ще дадат идеи за някои позитивни промени, чиято ефективност ще изпробват в така създадената любовна лаборатория.
  • „ТИ COOL ЛИ СИ?” представя драмата на разочарованието при осъзнаването на фалша на материалните критерии, с които са приели да заменят нравствените.
  • “А ТИ КАКВО БИ НАПРАВИЛ?” е форум театрален спектакъл, в който са представени три от най-често срещаните форми на насилие в училище. Зрителите решават в коя от тях да се опитат да предизвикат положителна промяна, променяйки в определен момент и по удачен според тях начин поведението на потърпевшия герой.

Aко проявявате интерес към нашето предложение, моля позвънете
на 0886319605 или ни пишете на theatre_tsvete@abv.bg

Ноември, 2020
Какво е „ФОРУМ ТЕАТЪР ОНЛАЙН”?

Форум театърът е театрална игра, в която проблемът е показан в неразрешена форма. В опит да го реши, в ролята на потърпевшия влиза зрител, който предлага промяна в поведението му. За да мотивира публиката за активно участие, форум театралното представление провокира у зрителите
симпатия и съчувствие към потърпевшия. Освен сюжетът на представената история и режисьорското решение на спектакъла, за постигането на тази цел от особена важност е прекият контакт на актьорите с публиката, както и цялостната атмосфера в театралното пространство – обмяната на енергия между сцената и залата. При онлайн представленията последните фактори отсъстват. Стремим се, доколкото е възможно, да компенсираме тази липса, като в онлайн представленията, заместваме живото театрално представление със специално подготвен видеозапис. В него картините, заснети в общ план, в които се вижда цялостния мизансцен, се редуват от кадри на близък план, позволяващи на зрителите добре да видят израженията,
мимиките и най-фините жестове на актьорите, за да разпознаят правилно емоциите им.
Сценариите на театралните спектакли целенасочено преработваме с цел достигане на максимални информация и въздействие върху зрителите

Декември 2020

Вече подготвихме за онлайн представяне нашия форум театрален спектакъл „А ТИ КАКВО БИ
НАПРАВИЛ?”. Предвиждаме излъчването му в началото на 2021 година. А ако нямате
търпение да разберете за какво ще си говорим тогава, вижте трейлъра ⇒

25 януари, 2021

Днес направихме 2 онлайн представления на форум театралния спектакъл „А ти какво би направил?“ . От 11:00 бе насочено към учениците от град Златарица, от 16:00 – към младежите от Златоград. Нашите виртуални зрители от Златарица бяха твърде срамежливи. Ние така и не успяхме да видим лицата им до края на срещата ни.
Комуникацията ни със Златоград беше отлична и дискусията стана интересна и богата. Мили приятели, за да контактувате пълноценно в интернет, съветваме ви да го правите очи в очи

9 февруари, 2021

Днес направихме още 2 онлайн представление на форум театралния спектакъл „А ти какво би направил?“ . От 09:00 го гледахме и коментирахме със седмокласници от 156 ОУ „В.Левски”София, а от 14:00 – с младежи от Благоевград.

28 февруари, 2021

Днес в студиото на Omai.TV актрисите Невена Денчева и Виолина Василева – Александрова изиграха представлението „Повече няма да ме видиш!”, което беше излъчвано онлайн за ученици от Чепеларе. В дискусията, водена от Екатерина Казакова, се включиха и възрастни, проявили интерес към темата. Стана интересно и пълнокръвно.

Март, 2021

Екип в състав актрисите Виолина Василева – Александрова и Невена Денчева, актьорът Михаил Петров и операторът Иван Дончев филмираха форум театралния спектакъл „Аз и ти”.

Вижте трейлъра ⇒

Април, 2021

Ето, вече е готов за онлайн излъчване и спектакъла „Ти Cool ли си?“ Филмирането бе извършено от актрисите Виолина Василева – Александрова и Невена Денчева, актьорите Мартин Ноев и Филип Гуляшки и оператора Алекс Шушков.

⇐ Вижте трейлъра

Май, 2021

А ето трейлъра и на „Коментирай това!”

11 юни, 2021

Форум театър „Аз и ти“ онлайн за учениците 129 ОУ „Антим I“, София

14 юни, 2021

Форум театър „Коментирай това!” онлайн за учениците от село Долни Цибър

31 юли 2021

Равносметка

В периода на тежка епидемиологична обстановка Театър „Цвете“ успя да спечели финансова подкрепа за трансформиране и онлайн разпространение на част от форум театралната ни продукция чрез проект „Дигитална война на насилието„, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Основна цел на проекта беше постигането на устойчиво възстановяване и разширяване на част от обичайната ни дейност.
Придобитите при изпълнението му умения бяха особено ценни за реализирането и на проекти, финансирани от други програми на Фонда, Столична община и Министерството на културата.

В рамките на проект „Дигитална война на насилието” бяха подготвени за онлайн разпространение 4 форум театрални спектакли от нашия репертоар:

Бяха изработени също и трейлъри в помощ на тяхното разпространение:

А ти какво би направил?“https://youtu.be/NUUoFNE_Ri4

Аз и Ти“https://youtu.be/6n2ln4balEQ

Ти Cool ли си?“ – https://youtu.be/cmFhrrWB8pw

Коментирай това“ трейлър – https://youtu.be/I3NVkVkhr8k

Излъчихме осем форум театрални представления, насочени към публика от градовете Златарица, Златоград, Благоевград, София, Чепеларе и село Долни Цибър. Активни зрители на нашите онлайн форум театрални представления бяха около 300 ученици, 12 педагози и 4 родители
Театърът е живо изкуство. За нас винаги директната връзка с публиката ще остане предпочитана. В същото време обаче до момента представленията ни достигаха единствено до софийските училища. Транспортните и командировъчни разходи оскъпяваха недостижимо цената им извън София. Онлайн разпространението им ги прави еднакво достъпна за публиката в столицата и в провинцията. Осъзнаваме, че необходимостта от дигитализирането на продукцията ни не само моментнани мотивира да се стремим непрекъснато да подобряваме необходимите уменията, както и да търсим нови форми за представянето ѝ. От сърце благодарим на Национален фонд „Култура“ за подкрепата в нашата първа дигитална стъпка!

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!