Първи младежки лагер „”Индивидуал…

Упражнявай правата си със знания и творчество”

Първи младежки лагер „”Индивидуално осъзнаване на правата на човека – да опитаме чрез изкуство”

 

На другия ден,  27-ми октомври 2020 година,  младежите от Сливен, Златарица и Чепеларе се събират  в залите на хотел „Борика“, гр.Чепеларе за да започнат своето обучение по програма  „Индивидуално осъзнаване на правата  на човека –  да опитаме чрез изкуство“ .  За голямо съжаление младежите от rр. Долни Цибър са спрени от своите родители . На тяхно място включваме     група от 10 човека от гр. Златоград. Младежите от гр. Пловдив също не получават разрешение  от семействата си да дойдат на лагер . Те провеждат същото обучение в залите на хотел „Лайпциг” в град  Пловдив.

Обучението по тази програма цели да представи основни теми по правата  на човека и чрез подходяща арт методология да предизвика осъзнаване на тяхната взаимовръзка и неделимост, да развитие критично мислене, увереност при изразяване на лични мнения, нулева толерантност към насилие и незачитане на чужди права.

Форум театърът е съвкупност от театрални техники, променяща позицията на обучаемите от наблюдатели в активни участници, окуражаваща ги да се ангажират в диалог по проблемите, които ги засягат. В ролевите игри те пресъздават реална – позната или въображаема ситуация, разглеждат проблема от различни гледни точки (жертва, насилник, наблюдател и т.н.). Така развиват по-дълбоко разбиране към ситуацията и засегнатите лица и възможност да намерят разрешение.

Първите два дни всички участници бяха разделени на случаен принцип в  три  смесени групи. Изненадващите интерактивни задачи  стопиха всички ледове, изградиха симпатия и спечелиха доверието един към друг. Атмосферата в лагера  стана топла, грижовна, творческа.  Преведени на езика на театъра, сухите административни членове и алинеи се превърнаха в емоционални  дискусии, интересни замръзнали статуи или вълнуващи кратки пиески.

В отговорите на въпроса от изходната анкета „Кое ти направи най-силно впечатление по време на обучението?”, четем:

  • че учим важни неща, които могат да ни се случат в реалния живот под формата на игрa
  • това да видя едно нещо от различни гледни точки
  • че открих позитивното в себе си
  • че по даден въпрос успяваме да вземем решение, въпреки че мислим толкова различно
  • че всички работихме като екип
  • че всички са изключително талантливи
  • не очаквах, че ще е толкова забавно
  • че всички се чувстваха щастливи

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!