Съвместимост: Турне „Граници“

През 2019 година актьори от театър „Цвете“ и „МимАрт“ съвместно създадоха иновативния, и все още единствен в страната ни, двуезичен спектакъл „Граници“, който предизвика голям интерес както сред глухата общност в България, така и сред техните чуващи близки. Благодарение на финансовата подкрепа, която проект „Съответствие“ получи от Национален фонд „Култура“, режисьорът Васил Спасов и актьорите Росица Караджова, Виолина Василева, Тодор Янкулов и Нури Яшаров възстановиха спектакъла и изнесоха представления в Кюстендил, Дупница, Сандански и две в София. Срещнахме трудности при разпространението и маркетирането на на такъв театрален продукт, поради това, че е нещо ново и непознато. В провинцията се наблюдаваше силен превес на групата на чуващите или нечуващите. Най-посетено беше последното представление в София60-70 човека, при съотношение 2:3 на глухите към чуващите зрители, което в най-пълна степен осъществяваше целта ни – смесване на публиките. На него присъстваха чуващи ученици –
гимназисти, които останаха очаровани да видят и чуят едновременно на сцената жестов и говорим български език, да се докоснат до света на глухите и съприживят заедно с тях историята. На дискусиите, следващи представленията, получавахме изключително позитивна обратна връзка – много от нечуващите споделиха, че това е едно от редките им
културни събития в живота, а някои от глухи хора в провинцията дори за пръв път виждаха театър. За чуващата публика е едно обогатяване да съпреживяват историята на жестов и речеви език, както и неформално да общуват с глухи хора в публиката.

Интервю на БНР с Васил Спасов

Театър „Цвете“ представя на 27 март в град Сандански от 19.00 ч. и на 28 март в София от 19.30 ч. в Националния студентски дом с вход свободен двуезичния спектакъл „Граници“. Той е по мотиви от пиесата „Кукунор и Унику“ на Ееро Енквист и е реализиран в партньорство с Театър „МИМ-АРТ“. Адаптацията и режисурата са на Васил Спасов, а сценографията на Бояна Бъчварова. Ролите са поверени на актьорите Росица Караджова, Виолина Василева-Александрова, Нури Яшаров и Тодор Янкулов.

Иновативният двуезичен спектакъл събира актьори без и със слухови нарушения на една сцена, както и чуваща и нечуваща публика в една зала. Всеки образ се представя от двойка актьори, които по уникален начин съчетават два езика – говорим и жестов. Театър „Цвете“ работи с различен тип малцинствени групи и хора с увреждания.

Пиесата „Граници“ е реализирана по програма „Творческа Европа” в пет държави едновременно – Португалия, Хърватска, Англия, Белгия и България, като всяка страна е интерпретирала драматургията по различен начин. Разпространението на спектакъла е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ”.

Надя Атанасова се срещна с режисьора Васил Спасов, от когото можете да научите как е стигнал до идеята да създаде такъв тип иновативен спектакъл.

Чуйте интервюто в прикачения файл.

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!