Важен напредък в Португалия!

Не допускай тормоз и насилие

Четвъртата партньорска среща от проекта на програма „Еразъм +”„Превенция на тормоз и злоупотреби” (ПРЕВЕНТ) беше организирана от 30 септември до 3 октомври 2019г. в Матозиньош, Португалия. Консорциумът от 7 партньорски организации, продължи с голям успех съвместната си работа за разработване на симулационна игра за млади хора.

Симулационната игра има за цел да информира младите за живота науязвими групи хора, като такива, живеещи с увреждания, мигранти, бедни хора и т.н. и да ги направи по-емпатични и чувствителни към потенциалните ситуации на злоупотреба, претърпени от тези уязвими групи. Също така, тя цели да ги накара да мислят над тази тема, както и да ги възспира да бъдат насилници и в същото време да им даде някои добри инструменти и съвети за това как да се справят с подобни ситуации в ежедневието си.

Срещата в Португалия беше организирана с цел:

  1. запознаване на партньорите с методите на Форум Театъра;
  2. да се тества развитието на идеята на унгарската организация OFOE, за разиграване на симулационната игра;
  3. да се подготвят заедно за втория тестови кръг, който ще се проведе от всяка партньорска организация в тяхната родна страна;
  4. да се развият идеите за по-нататъшно разработване на новите характери /персонажи/ и ситуации, разработени от партньорските организации;
  5. да определим задачите и сроковете на всеки партньор до следващата ни партньорска среща в Клуж-Напока, Румъния през март 2020г.

Благодарение на активното и ефективно сътрудничество от страна на всички партньори, успяхме да отговорим на всички очаквания и да постигнем всички цели на срещата. Също така направихме важни стъпки напред в развитието на нашия инструмент за изостряне на чувствителността. За всички членове на партньорството беше много вълнуващо да бъдат въведени в света на Форум Театъра от нашия опитен български партньор „Театър Цвете”, и да открият заедно връзките между този вълнуващ метод и нашата симулационна игра.

Освен това, като допълнителен бонус към нашата среща, имахме възможността да се присъединим към празника на приемащата организация – АЕ2О, която сподели с нас своя голям, специален момент. Тяхното Училище за Втори Шанс от много години е първото в Португалия и все още единственото, което е част от мрежата на E2C.

Повече от 10 години усилията на АЕ2О бяха посветени на признаването на необходимостта от включване на Училища за Втори шанс в публичната образователна система. Поради нашето постоянство и упорит труд, това лято беше публикуван нов закон и той установи новата правна рамка за Училищата за Втори шанс в Португалия. Има още две училища, които тази година отварят вратите си за ученици, които се нуждаят от втори шанс в образованието.

На 2 октомври 2019г. в тяхното училище беше подписан новият протокол, спазващ правилата, установени от новия закон, и беше огромно удоволствие за всички партньори, да бъдат част от това прекрасно тържество, на което също така присъстваха и Държавният секретар по образованието на Португалия, кметът на Матозиньош, както и членове на АЕ2О.

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!