ПОСЛЕДЕН ТЕСТ

Не допускай тормоз и насилие

ЦЕЛИ:

  1. Тестване на уместността на преведените герои, ситуации и алтернативни реакции в национален контекст, за да бъдат подобрени, ако е необходимо.
  2. Тестване на насоките и събиране на предложения за по-нататъшно подобрение.
  3. Тестване / намиране на алтернативни методи за използване на симулационната игра при различни национални ограничения на Covid-19.

УЧАСТНИЦИ:

ученици от 4 различни града в България; една от групите – от ромска общност.

РЪКОВОДИТЕЛИ:

Явор Костов, Мартин Ноев, Катя Казакова, Васил Спасов

ОПИСАНИЕ НА ПРОЦЕСА:

Имаше три групи, сформирани според града, от който участниците идваха. Групите бяха разположени в три различни секции на просторна конферентната зала.

Две от тях бяха разделени на два отбора, по пет души, а третата – на три отбора по шест души (общо тридесет и осем ученици). Всяка от седемте маси имаше Game Master. Един човек наблюдаваше целия процес.

Всяка маса работеше над различен герой (само две маси работеха над един и същ герой, но пък бяха в различни групи).

На всяка маса имаше корково табло с отпечатана таблица с пет хоризонтални реда и шест вертикални колони. Участниците написаха имената си в първата колона, така че всеки от тях имаше ред. Всяка от останалите колони беше кръстена на 5-те вида злоупотребавербална, емоционална, финансова, физическа и сексуална. Екипът беше снабден с цветни кабърчета – жълти, червени, сини и зелени – за всяка от четирите реакции (в долната част на листа беше обяснено кой цвят коя реакция означава – пасивна, търсене на помощ, асертивна или агресивна).

Ръководителите на играта (Game Masters) написаха имената на героите в горната част на таблицата и прочетоха идентификационните документи на отборите. Екипите бяха инструктирани да изслушват казусите и след всяка злоупотреба им беше дадено кратко време всеки индивидуално да избере какъв цвят на щифта да използва като ответна реакция. На участниците беше казано, че тези решения не са окончателни и по-късно кабърчето може да бъде заменено с друго (като различна реакция). Написаните реакции бяха прочетени бавно от ръководителите, но без 2-те опции за възможен положителен и отрицателен резултат от всяка от тях, така че участниците да не се влияят от тях. След като Game Master-a завърши четенето на историята, на участниците беше казано да обсъдят петте случая на злоупотреба и да гласуват за една от злоупотребите, за да бъдат обсъдена допълнително и представена като форум театрална сцена, като обяснят своя избор (и промените, ако има такива) на цвета / злоупотребата, (ако има такива). (Към този момент нашите участници вече знаеха какво е „Форум театър“, но дори и да не знаят, кратко описание би било достатъчно). След гласуването отборите получиха кратко време да репетират сцените под ръководството на Game Master. След това всеки отбор показа своето парче на другия отбор. Ръководителите насърчаваха с шеги колкото се може повече интервенции. След това имаше обобщение за всяка от групите и кратко преразглеждане и обратна връзка.

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!