Education and Culture Lifelong Learning Grunding program

2003 - „Форум театър в обучението за възрастни“

11 Европейски страни съвместно издават пакет обучителни материали за водещи на форум – театрални представления

С подкрепата на Програма за учене през целия живот – Грундтвиг.

Къде?

Уелс – България – Дания – Румъния – Англия – Португалия

Кога?

2003 – 2005

Какво?

Разработен от бразилския режисьор Аугусто Боал, форум-театьрьт е специфична съвокупност от техники, създадена да обучава хората как да играят активна роля в своята общност.

Проектът е насочен към изследване на резултатите от използването на театралните подходи при обучение на възрастни в различни европейски общности в Румъния, Великобритания, Дания, Португалия, Франция, Естония, Литва, Италия и България, в сътрудничество със съмишленици от Македония и Сърбия и по-конкретно – в прилагане на Форум театър като средство за насърчаване на гражданската активност. Беше обобщен опита на обучители на възрастни, използващи форум-театьр при работа в различни общности и бе потърсен универсален модел за прилагането му в различни целеви групи. Резултатите от проекта са обобщени в ръководство за обучение на трейнъри “Adventures In Forum Theatre”, преведено на съответния език в уеб сайтовете на организациите – участнички.

Приключения във форум театъраAdventures in Forum Theatre by Lucian Branea – issuu (английски език)

Приключения във форум театъра (български език)

Съществуват три основни техники, които биха могли да се препокрият и да си взаимодействат, а изборът на един или друг от трите вида зависи от ситуацията, в която се извършва работата и от целта на театралния процес. Тези три вида са :

Имидж Театър
Невидим театър
Форум театър

Основополагащо и за трите вида е участието на хора с и без театрален опит, без ограничения на възраст, пол, раса, социална, културна и религиозна принадлежност. Изключителната демократичност, достъпност и широкият спектър на изразни средства прави от “Театъра на подтиснатите” предизвиква дискусии и е опит за решаване на лични, обществени и общочовешки проблеми.

“Имидж театърът” е поредица от упражнения и игри, която поставя участниците лице в лице с истини за между човешките отношения в семейството и обществото, без употребата на говорима реч. Имиджът (скулптората) елиминира цензурата на мозъка , в която думите ни поставят. Изображенията са независими от езиковите и културни бариери и както Боал показва, често спонтанно разкриват неочаквано универсални истини.

“Невидимият театър” включва публиката като действащо лице, без тя да подозира, че е участник не в реална драматична сцена, а в театър. Той е средство за стимулиране на дискусии, ангажирането на хората с проблеми, под формата на обществен форум. Публиката е свободна да заема каквато и да е позиция и да предложи всякакъв изход от създалата се ситуация, без да има чувството, че е поучавана. “Театърът на подтиснатите” – никога да не бъде дидактичен със своята публика, а да набляга на процеса на взаимно изследване и учение.

Форум театърът е театрална игра, в която вълнуващ публиката проблем бива показан в неразрешена форма. Зрителите са поканени да предложат и изиграят различни решения. Така те придобиват опитност от споделения казус.

На 29.11.2007г. Центърът за развитие на човешките ресурси проведе Валоризационна конференция на секторните програми „Леонардо да Винчи“ и „Грюндвиг“. Проектът на Театър „Цвете“ „Форум театър в образованието за възрастни“ бе удостоен със сертификат за качество.

Форум театър - образование за възрастни Форум театър - образование за възрастни Форум театър - образование за възрастни

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!