2013 - Интерактивен куклено-драматичен спектакъл

Създаване на интерактивен куклено-драматичен спектакъл за възпитание на ненасилие и толерантност

С подкрепата на Столична програма “Култура”

Насилието в училище вече е толкова често, че децата свикват с него, започват да не го забелязват. Не могат да свикнат само жертвите; обикновено тези, които привличат вниманието със своята различност..

Обучението в училище е отдавна остаряло – дидактично и не ангажиращо детските емоции и креативност. Несравнимо по-скучно от електронните игри и екшъните, пълни с насилие. Търсенето и прилагането на ефективни методи за редуцирането на агресията между подрастващите сякаш не е грижа на никого – нито на родителите на учениците, нито на съвременните учители.

И в резултат на това безгрижие обществото се шокира от проявите на жестокост, започващи във все по-ранна възраст, вместо да вложи усилията си в намирането на ефективни методи за възпитание на човечност и толерантност у децата.

 

На първата сесия на Столична програма “Култура” за 2013 год. за подпомагане създаването на културни събития, подкрепящи кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата – 2019, получи съфинансиране проекта „Създаване на интерактивен куклено-драматичен спектакъл за възпитание на ненасилие и толерантност“ на Tеатър «Цвете».

Благодарение на получената помощ, както и на доброволческия труд на екипа на театър «Цвете» и приятели, бе създаден кукленият спектакъл «Летящият рицар». Той представя историята на едно 8 годишно момче с необикновено развихрена фантазия. Момчето не изисква вниманието на родители и учители, защото не им създава проблеми. Остава неприето от съучениците си поради различното си поведение. Ежедневните случки от училищния живот за него имат други измерения. В края на представлението зрителите имат възможност да се включат в него и потърсят разрешение на представените проблеми. Това е т.н. форум театър.

 

Форум-театърът предоставя на зрителите невероятния шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в евентуални проблемни житейски ситуации. Водещият приканва зрителите да се опитат да предизвикат позитивна промяна в положението на потърпевшия като влязат в ролята му в избран от тях момент и променят поведението му по удачен, според тях, начин. Тази интерактивна театрална форма оказва не само силно рационално, но и емоционално вьздействие вьрху зрителите-участници. Създадена е от бразилския режисьор Аугусто Боал и се прилага по цял свят като ефективно средство за гражданско вьзпитание. Форум театърът е иновативна за страната ни форма на модерно неформално образование чрез приложен театър. Вярваме, че нашият спектакъл достойно подкрепя кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата-2019.

 

Случващото се на сцената е познато на зрителите. Такива смехории… Но питали ли са се нашите зрители дали всички са се смяли? Обостряме чувствителността на малчуганите от начален училищен курс към насилието, учим ги да го разпознават в различните му форми и взаимно да се защитават.

А когато не могат – да не се срамуват да потърсят помощ.

Но придобиват ли те сигурност за подкрепа от възрастните?

Ако децата си не са предразположени да споделят, мълчат и търпят насилието, насилникът вярва, че е непобедим и повтаря, и потретва… Заразява и други след себе си. А ако на насилието се отговори с насилие, това поражда вълна от агресия. Получава се омагьосан кръг, от който много трудно се излиза.

С този спектакъл искаме да провокираме деца, родители и учители към осмисляне на личната отговорност на всеки един към този огромен проблем – насилието в училище. В зависимост от преобладаващата публика, той дава материал за форумиране от всяка една от тези групи.

Режисьор Сценарий и режисура: Цвете Янева
Сценография и кукли: Христина Недева – Храстчето
Музика: Влада Янева
 Участват Участват: Виолина Василева-Александрова,Дана Андонова, Екатерина Казакова, Янко Велков – Янеца

и 7-годишният Иван Мутафчийски

 

 

Спектакълът е реализиран със съфинансиране от
Столична програма „Култура” в подкрепа на кандидатурата на
София и Югозападния регион Европейска столица на културата – 2019 г.

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!