2003 - „Театър в горещи точки на Планетата“

Театрално турне в САЩ на „Ромео и Жулиета“ и „Бабини приказки“. Видеолекции. Уъркшопове „Кукли срещу насилието“ и „Импровизирани кукли“ в университети в 7 щата.
С подкрепата на Arts International и организацията на Bond Street Theatre

Къде?

САЩ – Ню Йорк, Масачузетс, Mериленд, Охайо, Западна Верджиния, Кънектикът, Вашингтон

Кога?

Септ – ноем, 2003

Какво?

  • Театрално турне на „Ромео и Жулиета“ – съвместна невербална продукция на Театър „Цвете“ и Bond Street Theatre – NY
  • Театрални представения на българския фолклорен куклен спектакъл „Бабини приказки“.
  • Срещи с университетска младеж в 7 щата; Видеолекции „Театър в горещи точки на планетата“; Уъркшопове „Кукли срещу насилието“ и „Импровизирани кукли от предмети от нашето ежедневие“
  • Фасилитиране на социализиращи арт занимания на семейства, жертви на 11 септември
  • Благотворително представление в Дом за възрастни хора – Бруклин, Ню Йорк

Рецензии от пресата:

НАЙ – ДОБРОТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ В ТЕАТЬР ПРОДЖЕКТ – БАЛТИМОР ЗА 2003/2004

Ромео и Жулиета като проект на неправителствени организации

Театър проджект– Балтимор, Бонд Стрийт театър– Ню Йорк и българският Театър „Цвете“ предложиха продукция, която представя шекспировата класика по “безсрамен” начин, съкращавайки безсмъртната “Ромео и Жулиета” на Барда до около 10 реда. Тя се прие добре в македонските бежански лагери, и завладя въображението на Балтиморската публика.
Всички скептици (включително и ние) научихме от тази изключителна комбинация от мимики, кукли и хореографски танци, че движенческия театър не е непременно сфера на работа за безработни танцьори. Артистите действат като дисциплиниран екип, а брилянтността на тази продукция – частично благодарение на нетрадиционната употреба на осветлението и декора – хвърля ръкавицата на града – домакин Балтимор.

Сега се правят много театрални представления, които не се включват в рамките на изтъркания Броудуей; дава се нов поглед върху “класическите” Пиеси, които Всички знаем и Обичаме. Но трябва ли да чакаме театрални групи като “Цвете”, за да открием какво може да се случи, когато мотивирни професионалисти се хванат на работа?

Това е изцяло невербална и визуална версия на Шекспировата трагедия. Тя комбинира интересните кукловодски умения на актьорите от Театър „Цвете“ – България и физическия театър на Бонд Стрийт Театър – Ню Йорк. Пиесата разглежда в дълбок план трагедията, причинена от враждебността на съседите и истински разкрива ситуацията, в която са поставени младите хора в много региони днес. Тези младежи са принудени да избират между любовта си и насилието, което е тяхно задължение според родствените закони. Пиесата е създадена специално за турне в следвоенно Косово, което е последвано от посещения в Босна, Румъния, България и Албания. „Нашето шоу носи дух на надежда, че истинската любов е вечна – послание нужно на младата публика.“

“Това представление на Румео и Жулиета е всичко друго, но не и обикновено. Смесицата от облекло, движения, ултравиолет и контражур, и звук разкрива историята за конфликта и любовта по най-новаторски начин.

Има моменти на силна драма, комични ситуации, и още от самото начало – съвсем неочаквани неща. Семейството ми беше толкова изненадано и доволно от пъстрия спектакъл, колкото и аз.

Продължителността на спектакъла е около около един час и двадесет минути. Скоростта, с която историята се развива се променя, като държи непрекъснато в напрежение. Въпреки, че всички ние знаем историята и можем да предвидим събитията, представянето й е по такъв неочакван начин, че ти си пленник на драмата и героите.

След шоуто можеш да се срещнеш с актьорите в коридора.Това е чудесна и многообразна група от млади, даровити и ентусиазирани хора.”

Две изключителни компании комбинират талантите си, за да създадат невербалната версия на “Ромео и Жулиета”, която се играе за първи път в бежанските лагери в Косово, Сърбия и Босна. Представленията във Вашингтон ще се състоят в историческия Такома Театър от 30. октомври до 2 ноември.

Театър „Цвете“, известен куклен театър от София, България и Бонд стрийт Театър, известен със своя динамичен физичен стил, създадоха пиеса, основаваща се на образи, използваща силата на символите, за да разкажат историята. Оригинална музика на живо съпровожда пиесата. Историята се оживява от танци, кокили, игра с мечове и поразяващи светлинни ефекти. Обикновени предмети се използват по необикновен начин, за да бъдат постигнати завладяваши образи и ритми. И въпреки, че пиесата е трагедия, представлението вплита изобилие от комични моменти в действителния текст.

Представлението е пътувало сред разпръснатите от войната театри из Косово, Сърбия и Босна. “Ромео и Жулиета” представя непосредствено трагедията на съсед застанал срещу съседа и наистина изразява ситуацията, в която попадат млади хора от много региони по света днес, които се сблъскват с избора между любовта и насилието

Публиката коментира, че невербалните качества на пиесата повишават интензивността й, като позволяват на всеки човек да почувства сцените през призмата на собствения си опит.

Представлението завършва с нотка на възраждане. Духовете на Ромео и Жулиета във вид на кукли се появяват, играейки деликатен и ефирен ултравиолетов танц, обединяват се в едно цяло и изчезват. Това послание на надеждата е дало отзвук сред публиката на Балканите и Европа и сега може да бъде получено и от вашингтонската публика. Според пресата на различни държави, тази продукция оставя следа от живи образи след себе си.

Стопроцентов хит … Представлението бе белязано от смях и аплаузи.”
Даниел Симпсон, “Ню Йорк Таймс”, САЩ

Абонирайте се за бюлетина на

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ”

Бъдете в час с предстоящите събития!

Запитване

Търси
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!